Wijnlijst Bewaar als pdf Mijn bestelling ()

CALIFORNIË

Birichino Vin Gris

Het wijnhuis

Birichino

Alex Krause en John Locke richtten in 2008 in Santa Cruz het wijnhuis Birichino op.
Birichino is hun troetelkindje en toen de twee hun benjamin boven de doopvont hielden, hadden ze hun sporen al meer dan verdiend in de wijnwereld, met decennialange ervaring in de Oude en de Nieuwe Wereld en samenwerkingen met gerenommeerde wijnmakers op hun indrukwekkend curriculum. In hun wijnen willen ze het terroir en de druiven zelf aan het woord laten, eerder dan hun eigen stempel te drukken: de oude wijnstokken die ze gebruiken, vertellen een verhaal dat vaak meer dan een eeuw bestrijkt. Technische ingrepen worden tot een minimum beperkt en er wordt ook niet aangemodderd met chemische rotzooi.
De wijnen die hieruit voortvloeien zijn puur, intens en opwekkend.
En waar komt die vreemde naam vandaan? Krause en Locke waren op zoek naar een originele naam, die haast onmogelijk uit te spreken is in het Engels.
Hun eerste idee was Alluce, tot bleek dat dat 'grote teen' betekent! Birichino bleek niet alleen leuk te klinken, maar is ook Italiaans voor ondeugend, wat toch leukere associaties met wijn oproept dan tenen!

De wijn

Birichino Vin Gris

Voor de eerste jaargangen van de vin gris lonkten de makers van Birichino vooral naar de Provence en gebruikten ze veelal jonge druiven die in het diepe zuiden van La Douce mooie roséwijnen opleveren. Experimenteerdrang zorgde ervoor dat de blend in de loop der jaren van samenstelling veranderde en door de toevoeging van grenache en cinsault van meer dan 100 jaar oude wijnstokken, veranderde de vin gris van karakter, zonder zijn oorsprong te loochenen. Mourvèdre uit Beaucastel zorgt voor het leeuwendeel van de blend en een scheut vermentino complementeert het uitzonderlijke kwartet. Het referentiepunt van vintage 2015 blijft provençaals, door heel veel gelijkenissen met de complexe en gelaagde Bandol.
Het bouquet is uitzonderlijk aromatisch: een heerlijk florale toets van enerzijds frisse violet en zoete roos en ook bij de fruittonen een wondermooi samenspel van zoet en fris, met meloen, kers en witte perzik en anderzijds zuivere en opwekkende citrus. De heerlijke, unieke kruidigheid van garrigue maakt het plaatje compleet.
In de mond passeren al de genoemde aroma's de revue in een spannende, gelaagde en energieke smaakbeleving. Een heerlijke wijn om op zich van te genieten, maar zijn grote kracht zit in de haast onbeperkte culinaire mogelijkheden: fantastisch bij een stukje inktvis, bij een frisse aspergesalade, een bouillabaisse of -op een luie zonnige zondag- bij een warm kruidenbroodje met een bordje uitgelezen vleeswaren.
Zeg niet zomaar rosé tegen deze vin gris!

Druif

Grenache Noir, Mourvèdre, Cinsault, Vermentino

Lekker bij

aperitief, gevogelte, charcuterie, salades

Wijntype

Rosé wijn

fles

Bewaarpotentieel

2 jaar

Jaartal

2015

Inhoud

750 ml
sluiten

Bestelformulier bestel formulier

Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van uw bestelling.

Deze gegevens kan u ook terugvinden in de e-mail die u ontvangt ter bevestiging van uw bestelling.

Order

wijn details jaar stukprijs aantal subtotaal
  Totaalprijs (incl. BTW)

Facturatiegegevens

Leveringsgegevens

* velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen

** Bestelling afgehaald in de winkel zijn, vanzelfsprekend, vrij van verzendingskosten.
** Bestellingen ter waarde van 350 € of meer worden gratis geleverd.
** Voor bestellingen kleiner dan 350 € worden supplementaire verzendingskosten aangerekend:

** Voor België.

Bedankt voor uw bestelling!