Wijnlijst Bewaar als pdf Mijn bestelling ()

CALIFORNIË

Peter Franus Chenin Blanc

Het wijnhuis

Peter Franus

De sympathieke en bescheiden Peter Franus is de bijzondere wijnmaker van het gelijknamige wijnhuis. Hij studeerde journalistiek, maar de lokroep van het nabijgelegen Napa was niet te weerstaan. Wat volgde was een wijnopleiding te Fresno en vorming bij diverse wijnhuizen, wat resulteerde in zijn eigen stijl, met een voorliefde voor zinfandel en aromatische witte druiven. Met de komst van zijn Nieuw-Zeelandse vriend en assistent Jeff Keene, werd de slagkracht vergroot. Franus ziet zichzelf als een gezegend man, omdat hij de beschikking heeft over wijngaarden en wijnstokken van waarlijk exceptionele kwaliteit. Zijn wijnen zijn bijzonder en blinken uit in kleinschaligheid.

De wijn

Peter Franus Chenin Blanc

Peter Franus heeft een speciale band met chenin, want toen in 1981 zijn eerstgeborene als officiële wijnmaker het licht zag, was dat een wijn van deze druif. Franus dacht vol trots en melancholie terug aan die pioniersjaren én aan de sublieme wijn die hij met chenin in de fles wist te toveren en meer dan dertig jaar later achtte hij de tijd meer dan rijp om opnieuw met één van zijn favoriete cepages aan de slag te gaan.
En de weergoden waren hem bepaald gunstig gezind: een warme, droge lente zorgde voor vroegrijpe vruchten van hoge kwaliteit, die bij de oogst een perfect evenwicht tussen moelleux en zuren wisten te etaleren. Bij de vinificatie zorgde Franus' stielkennis voor een wijn die qua kwaliteit niet moest onderdoen voor de exceptionele druiven. Hij hanteerde daarvoor het beproefde recept van zijn albarino en sauvignon, 2 wijnen die hem al heel wat appreciatie opleverden.
De bedoeling was om een wijn te maken zonder tierelantijntjes, een wijn die de fruitigheid en het bouquet van de druiven in de verf zette.
De trossen werden in hun geheel zachtjes geperst, waardoor het sap geleidelijk aan vrijkwam.
Ook bij de fermentatie en de rijping lag de focus op accentueren, eerder dan op experimenteren: een opvoeding op neutrale Franse eik zorgde voor een rijk kader waarin het fruitige stilleven volledig tot zijn recht kwam.
Het resultaat is een wijn die bleek oogt, maar bij een eerste snuif al meteen voor kleur zorgt.
Alles wat je verwacht en hoopt is van de partij: appel, peer en honing leveren een zoete neus, maar een onmiskenbare mineraliteit geeft tegengewicht en zorgt voor balans en levendigheid.
Ook op het palet levendigheid en frisheid troef: deze chenin heeft niets gemeen met zijn Zuid-Afrikaanse naamgenoot, die te vaak plomp en vermoeiend is.
Franus komt verrassend dicht in de buurt van de gekende Loirekanonnen. Door niet te imiteren maar te innoveren steekt hij de oude koning zelfs nadrukkelijk naar de kroon!

Druif

Chenin Blanc

Lekker bij

schaaldieren, schelpdieren, romige visgerechten

Wijntype

Witte wijn

fles

Bewaarpotentieel

6 jaar

Jaartal

2013

Inhoud

750 ml
sluiten

Bestelformulier bestel formulier

Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van uw bestelling.

Deze gegevens kan u ook terugvinden in de e-mail die u ontvangt ter bevestiging van uw bestelling.

Order

wijn details jaar stukprijs aantal subtotaal
  Totaalprijs (incl. BTW)

Facturatiegegevens

Leveringsgegevens

* velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen

** Bestelling afgehaald in de winkel zijn, vanzelfsprekend, vrij van verzendingskosten.
** Bestellingen ter waarde van 350 € of meer worden gratis geleverd.
** Voor bestellingen kleiner dan 350 € worden supplementaire verzendingskosten aangerekend:

** Voor België.

Bedankt voor uw bestelling!