Wijnlijst Bewaar als pdf Mijn bestelling ()

ZUID-AFRIKA

Circumstance Cabernet Franc

Het wijnhuis

Waterkloof

Waterkloof is gelegen in het Zuid - Afrikaanse district Stellenbosch, net buiten Somerset West. Het fantastische wijnhuis werd opgericht door Paul Boutinot en is gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan, met wijnstokken die groeien op vulkanische bodem. Paul Boutinot werkt op biologische wijze en investeert veel in natuurbehoud en - herstel. Waterkloof produceert wijnen van topkwaliteit en heeft op enkele jaren tijd een fameuze, benijdenswaardige reputatie opgebouwd. John Platter voorspelt dit huis een glorieuze toekomst.

De wijn

Circumstance Cabernet Franc

Moet Waterkloof nog geïntroduceerd worden? In een land dat kreunt onder goedkope wijn met een gebrek aan elegantie, zwemt dit biodynamische huis vastberaden tegen de stroom in, met sublieme wijnen als terechte beloning! Uiteraard zijn zij niet de enigen en volgen steeds meer huizen hun lichtend voorbeeld.
De cabernet voor deze wijn gedijt uitstekend op een zuidwestelijk georiënteerde helling tegenover de Schapenberg, met de oceaan op slechts 5 kilometer.
De koele wijngaard is ideaal voor het ras, dat relatief snel rijp is.
Vintage 2012 hield de spanning er erg lang in: een droge winter zorgde ervoor dat de bodem niet werd 'aangevuld' met de waterreserve die nodig is om de stokken voldoende groeipotentieel te geven. Ook het begin van het groeiseizoen was erg droog, waardoor er slechts weinig trossen groeiden en er een vloek boven de jaargang leek te hangen. Gelukkig werd het weer dan optimaal, met een kleine maar fantastische oogst als resultaat.
Het terroir is doorslaggevend in elke Waterkloofwijn en dat is hier niet anders: de granieten keienbodem is de ideale vochtregelaar, die afvoert wat te veel is en vasthoudt in tijden van schaarste. Geen pesticiden bij Waterkloof, wel "homemade" compost die vriendelijk is voor plant en bodem. Ook het gebruik van paarden in plaats van tractoren heeft als doel de bodem te sparen en die laatste reageert daar dankbaar op: de stokken hebben vrij spel en doen het met al het moois dat het terroir te bieden heeft, steeds met de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit.
De haast tedere behandeling in de wijngaard wordt verdergezet bij de vinificatie. De druiven worden manueel geplukt en na een verkoelende nacht worden ze ontrist en met de hand geselecteerd. De alcoholische gisting kwam spontaan op gang in de houten gisttanken. Een maceratie van 35 dagen, waarbij de koek 2 keer per dag naar beneden werd geduwd, zorgde voor een mooi gebalanceerde kleurzetting en tanninevorming. Na de scheiding van de schil werd het vruchtvlees zachtjes geperst en vloeide het sap af naar  vaten van Franse eik, waar de malolactische gisting plaatsvond en de wijn rustig rijpte gedurende 20 maanden.
Van al dat lezen krijgt een mens dorst! Hoog tijd om het over de wijn zelf te hebben!
Cabernet franc pur sang in de neus: heerlijke zwarte bessen en een delicate kruidigheid met zwarte peper en tijm. Bij dit verfijnde bouquet voel je oprechte spijt dat deze cabernet in de schaduw staat van zijn veel populairdere jonge broer. De aroma's bleken een waarheidsgetrouwe aankondiging van een heerlijke smaakervaring, waarbij het palet verwend wordt dankzij een levendige, frisse start, een elegant middenstuk en een memorabele finale die gedragen wordt door prachtige tannines.
Heerlijk als pure verwennerij op zich, nog beter bij een stukje langzaam gegaard lam in een kruidig korstje. Top!

Druif

Cabernet Franc

Lekker bij

vederwild, haarwild, rundsvlees, lamsvlees

Wijntype

Rode wijn

fles

Bewaarpotentieel

8 jaar

Jaartal

2013

Inhoud

750 ml
sluiten

Bestelformulier bestel formulier

Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van uw bestelling.

Deze gegevens kan u ook terugvinden in de e-mail die u ontvangt ter bevestiging van uw bestelling.

Order

wijn details jaar stukprijs aantal subtotaal
  Totaalprijs (incl. BTW)

Facturatiegegevens

Leveringsgegevens

* velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te vullen

** Bestelling afgehaald in de winkel zijn, vanzelfsprekend, vrij van verzendingskosten.
** Bestellingen ter waarde van 350 € of meer worden gratis geleverd.
** Voor bestellingen kleiner dan 350 € worden supplementaire verzendingskosten aangerekend:

** Voor België.

Bedankt voor uw bestelling!